torstai 16. tammikuuta 2014

Kuntouttava työote

Kuntouttava työote tarkoittaa että, asiakasta kannustetaan ja ohjataan toimimaan niin itsenäisesti kuin hän kykenee ja tukee niin fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Lähihoitaja tukee asiakasta omatoimisuudessa eikä tee vain asioita hänen puolestaan joita hän itse kykenisi tekemään.

Kuntouttava työote näkyy parhaiten toimintakyvyn paranemisena, hyvinvointina, onnellisuutena ja terveytenä.
Kiireellisyys on usein isoin este tämän toteuttamisessa. Usein hoitaja jolla on kiire seuraavan tehtävän pariin, tekee asiat potilaan/asiakkaan puolesta vaikka tämä itse ne kykenisi tekemään. Esteitä on myös epäkäytännölliset tilat, esimerkiksi paljon kynnyksiä. Joskus esteenä voi olla myös kielimuuri. Hoitajan asenne myös merkitsee paljon, sillä kärsivällisyys on hyvin tärkeää kuntouttavassa toiminnassa, sillä tehtävät vaativat pitkäjänteisyyttä ja paljon aikaa. Hoitajien sekä asiakkaiden motivaatiota pitäisi yrittää ruokkia parhaimmalla mahdollisella tavalla. Työmäärä tietenkin kasvaa, koska kuntoutus on hyvin hidasta ja tarvitsee toistoja.

Hyviä puolia kuntouttavan työotteen noudattamisessa on monia. Asiakas saa lisää itsetuntoa, oman elämän hallinnan tuntua, uusia elämyksiä, epäonnistumista, oppimista, mielialan virkistymistä, sosiaalisuutta, yhteenkuuluvuuden tunteen sekä elämänlaatu paranee. Toimintakyky paranee, joka taas tarkoittaa sitä että hoitaja säästää voimavarojaan kun ei tarvitse joka asiassa auttaa. Näin hoitajat jaksavat myös paremmin työssään.

Esimerkiksi vanhustenhoidossa tätä voisi noudattaa pitämällä yllä normaaleja arkielämän taitoja. Esim. ruoanlaitto, kävely, vessassakäynti. Annetaan mahdollisuus asua omassa kodissaan itsenäisesti niin kauan kuin vain kykenee.


Tehnyt: Sanna, Veera ja Erika


Lähteet: Lähihoitajana yhteiskunnassa
             tiiajarvelin.nettisivu.org "Vanhustyön porfolio"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti