NEUROOTTISET HÄIRIÖT
SARI, ERIKA, JENNA
OIREKUVAUS
Mielenterveyden häiriöistä lievimpiä, mutta voi aiheuttaa henkilölle kärsimystä ja rajoittaa elämää.
Yleisiä oireita:
-potilas kärsii ratkaisettomien psyykkisten ristiriitatilanteiden aiheuttamista toistuvista tai suhteellisen pysyvistä oireista. (mm.ahdistuneisuus,pelot,
Pakko-oireinen häiriö:
Pakko-oireisesta häiriöstä puhutaan kun siihen liittyy esim. lian, bakteereiden tai infektioitumisen, tartunnan saamisen pelko ja siihen liittyvä ylenpalttinen siivous.
-Sairaudesta puhutaan kun asia alkaa haitata muun elämän perustoimintoja
- häiriössä ihmisellä on pakkoajatuksia (esim. toistaa lukusarjoja mielessään) tai pakkotoimintoja eli tehdä asioita aina samalla tavalla.
Pakkotoiminnot voivat olla rituaalista puhdistautumista kuten tunteja kestävää suihkussa käyntiä.
Pahimmassa tapauksessa..
Viimeistään silloin häiriö on huomattava jos henkilö esimerkiksi käyttää 8 tuntia päivässä käsien pesuun ja jos se keskeytyy jossain vaiheessa, toiminto täytyy aloittaa alusta. Tämä tarkoittaa että ihminen on normaalielämän asioihin täysin toimintakyvytön.
SYY
Tutkimuksissa on yritetty selvittää, onko pakko-oireisuus perinnöllistä. Ne tutkimukset ovat paljastaneet mahdollisen geneettisen mutaation, joka voi olla pakko-oireisen häiriön aiheuttaja.
Myös kasvuympäristö vaikuttaa ihmiseen henkisellä ja sosiaalisella tavalla.
Erittäin voimakas stressireaktio on myös usein syynä nauroottiselle häiriölle.
Naisilla pakko-oireinen häiriö saattaa ainakin osittain johtua alhaisista estrogeenitasoista.
Joidenkin tapausten uskotaan johtuvan ainakin osittain lapsuuden aikaisesta streptokokki-infektiosta.
Pakko-oireinen henkilö on asettanut itselleen niin vaikeasti tavoiteltavia ihanteita ja vaatimuksia, joita ei yksinkertaisesti voi toteuttaa todellisessa elämässä, ja tämä aiheuttaa henkilölle voimakkaan ahdistuksen jota pyritään hallitsemaan pakkoajatuksilla (obsessiot) ja pakkotoiminnoilla eli rituaaleilla.
HOITOMUODOT
Jos huomaa itsellään ongelmia rituaalien tai pakkoajatusten kanssa, itsehoito on hyvä alku. Monet pakko-oireista kärsivät ovat löytäneet helpotusta
Edna Foan kirjasta "Kerrasta poikki", tai ovat jopa parantuneet täysin noudattamalla sen itsehoito-ohjelmaa.
(http://www.reteaming.com/kauppa/product_details.php?p=34)
Käyttäytymisterapia (BT) ja kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) ovat lääkäreiden mielestä parhaita hoitomuotoja. Myös lääkkeet voivat nopeuttaa ja hakpottaa parantumista, mutta ne eivät yleensä ainakaan yksinään riitä. Käyttäytymisterapiassa harjoitellaan omalta mukavuusalueelta poistumista. Esimerkiksi neuroottisesti tautikammoinen voi koskettaa jotakin vain miedosti ”saastaista”, kuten pyyhettä, joka on koskettanut toista pyyhettä joka on koskettanut ”likaisessa” paikassa (esimerkiksi koulussa) ollutta kirjaa. Tällöin hän tajuaa että voi koskettaa taas vähän "saastaisempaa" esinettä/asiaa.
Myös ryhmäterapialla tai muulla keskustelulla samankaltaisista ongelmista kärsivien kanssa on paljon hyötyä, koska usein nämä ihmiset häpeävät omia pakko-oireitaan eivätkä puhu niistä kenellekkään sekä pelkäävät olevansa "hulluja".
TULEVAISUUS JA ENNUSTE
Masennuslääkkeisiin ei tule riippuvuutta. Vanhojen lääkkeiden sisuvaikutuksina esiintyi suun kuivumista, väsymistä ja huimausta. Uusissa lääkkeissä sivuvaikutuksia on vähemmän ja lääkitys on suurillakin annoksilla turvallista. Alkoholi heikentää selvästi masennuslääkkeen vaikutusta.
Sairaus on yleensä pitkäaikainen, mutta oireet lievenevät usein ajan myötä. Ainakin kaksi kolmesta pakko-oireisesta häiriöstä kärsivä ei parannu spontaanisti vaan tarvitsee hoitoa. Tavallisimmin pakko-oireinen häiriö on aaltoileva. Oireiden vaikeusaste vaihtelee ja lievän vaiheen aikana sosiaalinen toimintakyky on hyvä. Noin 10 prosentilla potilaista tila on ajan mittaan paheneva ja tilaan liittyy selviä oppimishäiriöitä. Työkyvyttömyyteen sairaus johtaa jopa 40 % tapauksista. Usein pakko-oireinen häiriö esiintyy yhdessä muiden mielenterveyshäiriöiden kanssa, tavallisimmin yhtäaikainen häiriö on vakava masennustila. Pakko-oireista häiriötä kärsivälle ei kehity tavallista todennäköisemmin skitsofreniaa.
Sari: OIREKUVAUS
Erika: SYY & HOITOMUODOT
Jenna: TULEVAISUUS JA ENNUSTE
Lähteet: terveyskirjasto.fi
yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto
wikipedia.fi