Lähihoitajilla, kuten kaikilla ammattihenkilöillä sosiaali- ja terveysalalla, on paljon vastuuta ja vaatimuksia työssään. Tällaisia ovat mm. vaitiolovelvollisuus, eri kulttuurien ymmärtäminen ja kunnioittaminen, oma henkinen ja fyysinen terveys, empatiakyky ja monia muita!
Erilaiset palvelut vaativat lähihoitajilta hyvin erilaisia asioita, lasten kanssa työskentely vaatii erilaista valmiutta kuin vuodeostastolla työskentely. Hammashoitolassa on hyvin erilaisia työtapoja kuin dementiaosastolla vanhainkodissa. Vaikka haasteet ovat hyvin erilaisia eri palveluissa, ei silti voida sanoa että toinen olisi vaikeampi tai helpompi tai huonompi kuin toinen. Kaikki palvelualalla töissä olevat tarvitsevat paljon kärsivällisyyttä, tilannetajua, ennakointikykyä ja mitä tärkeintä, halua auttaa potilasta parhaansa mukaan.
Vaikka eroja palveluissa on paljonkin, on peruspilarit samat. Asiakkaan toiveiden kuunteleminen ja kunnioittaminen, tasa-arvoinen työyhteisö, vaitiolovelvollisuus, ihmisyyden ymmärtäminen ja potilaan tasolle meneminen. Lähihoitajien ammatillisen osaamisen pitää olla huippuluokkaa, mutta onneksi se on aika yksinkertaista. Ainakin mielestäni hyvä pohja sille on ihmisenä oleminen ihmiselle. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Toki pitää myös muistaa pitää tunteensa ja empatiansa kohtuuden rajoissa. Hoitajankin ammatissa voi joutua tekemään päätöksiä ja on pakko pystyä luopumaan potilaista/asiakkaista, joten pitää osata jättää tunteet ulkopuolelle ja käyttää järkeä. Tästä huomaa että hoitajan täytyy olla tasapainoinen ihminen omassa elämässään jotta pystyy tekemään töitä kaikkien näiden asioiden keskellä.
hyvää ja juuri ytimeen osuvaa pohdintaa, terveisin ope!
VastaaPoista