keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Media ja terveys

Selitä seuraavat sanat:

Terveysviestintä - Terveysviestinnän voi ymmärtää monella eri tavalla. Jotkut ovat sitä mieltä että se tarkoittaa ennenkaikkea terveyttä edistävää viestintää. Toinen mielipide taas on että se tarkoittaa kaikkea sellaista jossa käsitellään terveyttä ja hyvinvointia.

Media - Sana "media" on tullut sanasta "medium" joka tarkoittaa tässä tapauksessa välittäjää. Media siis välittää tietoa ihmisille. Mediaa on kaikkialla, televisio, radio, sanoma- ja aikakausilehdet ja internet. Saamme sieltä hyidyllisiä uutisia, mutta myös mediassa tapahtuu paljon huijauksia, sillä kuka tahansa pääsee sinne käsiksi. Mediakriittisyys on tärkeää.

Terveyden lukutaito - Yksinkertaisesti se tarkoittaa sitä että ihminen tiedostaa perusterveyden. Mitä se on, mitä se vaatii, miten terveyttä saa edistettyä? Kykyä vastaanottaa ja ymmärtää terveyttä käsittelevää informaatiota.

Passiivinen vastaanottaja - Itse ajattelen sen samalla periaatteella kuin passiivisen tupakoijan. Esim. kun katson mainoksia, ruokamainoksen kohdalla en tiedosta sen aiheuttavan itselleni halua mainostettavaa asiaa kohtaan, vaan se tapahtuu vaivihkaa ja alitajuntaisesti. Vaikka en itse laittaisi tupakkaa suuhuni ja ja vetäisi savua keuhkoihini, jos seison vierellä  saan savua kehkoihini silti  huomaamatta.

Tiedon kriittinen kuluttaja - Kriittinen kuluttaja käyttää omaa ajattelukykyä ja miettiä tiedon lähteitä ja syitä, eikä vain hyväksyä tieto periaatteella "Sen on oltava totta jos se lukee lehdessä!" Täytyy itse ottaa selvää, onko kyseessä vain mielipideteksti vai raakaa faktaa.

Mielikuva - Mainoksilla luodaan mielikuvia. Musiikilla, väreillä ja tunnelmilla luodaan ihmisille mielikuvia. Esimerkiksi Fazerin mainoksissa rauhallinen ja soljuva musiikki ympäröi tyyntä ja kaunista ympäristöä ja "sinistä "tunnelmaa. Kuluttajalle tulee itselleenkin rauhallinen olo, ja saa miellittävän mielikuvan suklaansyömisestä. Työstressi ja riidat perheen kanssa unohtuvat, kunhan vain saisi levyn suklaata viltin seuraksi sohvalle. Ihminen haluaa itselleenkin "sinisen hetken"

Luotettava terveystieto - Luotettavaa terveystietoa löytää kunnollisilta aiheeseen erikoistuneilta nettisivuilta. Esimerkiksi terveyskirjasto, tohtori.fi, pharmaca fennica ovat luotettavia. Wikipedia sekä keskustelupalstat (vauva.fi, suomi24 jne) eivät ole luotettavia, sillä sinne pääsee kuka tahansa kirjoittelemaan. Lähteet on tärkeä huomioida ja kertoa.




Kiinnostavia terveysjuttuja:

http://www.iltalehti.fi/viikon-laihduttaja/2014092918704994_lv.shtml

http://www.iltalehti.fi/seksuaalisuusjasuhteet/2014091618666997_se.shtml

http://www.vauva.fi/artikkeli/vauvakuume/nain_raskaaksi/vauvakuume_on_vahva_tunne


Lähteet: tohtori.fi, wikipedia.fi, uta.fi
Kuvan lähde :http://favim.com/orig/201103/05/Favim.com-5241.jpg