Opin paljon ollessamme vanhainkodilla käytännönhommissa!
Uskallan kohdata vanhuksen paljon aktiivisemmin kuin ennen, enkä hämmenny tarinoista mitä saatan kuulla potilaiden suusta, ja vastaan asiallisesti kaikkeen. Potilaan ohjaaminen ja käsittely oli paljon varmempaa kuin esim. ensimmäisellä kerralla, ei tarvinnut enää hakea opettajan hyväksyntää jokaiseen liikeeseen, ja uskalsin tehdä omia päätöksiä ja muistin aika hyvin mitä pitää tehdä milloinkin ja miten.
Enään ei myöskään ujostuta puhua lujaa, se tuntui jo luonnollisemmalta.
Painonsiirrot tulevat aika automaattisesti siirtäessä ja nostaessa. Olen myös suunnitelmallisempi kuin alussa, esim. muistin ottaa parikin pesulappua ja pesuemulsion sekä kuivauspyyhkeitä, kun taas ensimmäisillä kerroilla piti hakea moneen kertaan, kun ei vielä muistanut mitä kaikkea tarvitsee.
Yleisesti ottaen pidin enemmän vuodeosastolla työskentelystä, kuin aktiivisempien vanhusten kanssa, mikä oli minulle yllätys. En tiedä oikein vielä miksi. Mutta voin kuvitella työskenteleväni sellaisessa paikassa, vaikkapa sijaisuuksia.
Onnistunut reissu, lisää tällaista. :)
torstai 22. toukokuuta 2014
maanantai 5. toukokuuta 2014
Diabeteksen hoito
1. TYYPPI
HOITO
1. Tyypin diabeteksen hoitoon kuuluu lääkintä koko elämän ajan joko pistoksilla tai pumpulla. Omaa verensokeria ja hiilihydraattien saamista on hyvin tärkeää seurata, sillä insuliinimäärät sovitetaan niiden mukaisiksi. Liikunta ja terveellinen ruokavalio helpottavat elämää sekä pitävät jatkosairaudet kurissa. Hoidon tavoitteena on pitää verensokerit normaalilla tasolla jotta ihminen voi elää mahdollisimman hyvää ja tervettä elämää. Nuoruusiän diabetesta ei ainakaan vielä ole opittu ehkäisemään, mutta asiaa tutkitaan koko ajan.
ENSIAPU
Jos diabeetikon sokerit laskevat liikaa, henkilön on saatava välittömästi jotain hiilihydraattipitoista nopeaa ja helppoa syötävää esim. sokeripaloja, hunajaa, keskikokoinen hedelmä, jäätelö tms. Jos olo ei parane 10 minuutissa, pitää tämä toistaa. Tajuttomalle henkilölle ei saa antaa mitään syötävää tai juotavaa, tukehtumisvaaran vuoksi. Jos henkilön sokerit laskevat niin matalalle että hän menee tajuttomaksi, on olemassa ruiskeena annettavaa lääkettä, Glukagonia.
2. TYYPPI
KUINKA EHKÄISTÄ?
Aikuisiän diabetesta voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota omiin elintapoihinsa. Vaikka diabeteksen puhkeamiseen vaikuttaa myös geeniperimä, nyrkkisääntönä on terveellinen ruokavalio ja päivittäinen hyötyliikunta, jonka lisäksi on hyvä harrastaa hikiliikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa.
Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa diabeteksen puhkeamisen ehkäisyn lisäksi koko elimistöösi positiivisesti.
SAIRAUDEN PUHJETTUA
Painonhallinta ruokavalion ja liikunnan avulla on edelleen avainasemassa, sillä diabetes altistaa muille sairauksille. Yleensä sairauden toteamisen jälkeen aloitetaan lääkehoito, eli insuliinikynän käyttö sekä yksilön tilanteen mukaan myös päivittäinen lääkekuuri.
Lähteet:
Diabetes.fi
Tehneet: Erika & Jenny
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)