TARTUNTATAUTILAKI
Tartuntatauti on lain mukaan elimistössä lisääntyvien mikrobien tai loisten aiheuttama tauti. Myös pieneliön myrkyn eli toksiinin aiheuttamaa tilaa pidetään tartuntatautina. Tartuntatautia voidaan soveltaa myös prionin aiheuttamaan tautiin.
-Tartuntautien vastustamistyö tarkoittaa tautien ehkäisyä ja torjunta, seuranta, varhaistoteaminen ja epidemian selvittäminen. Siihen kuuluu myös tautiin kuuluvat toimenpiteet ja taudin hoito ja tutkimukset, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus ja sairaalainfektioiden torjunta.
-Tartuntatautien ehkäisy tarkoittaa rokotusten antamista, lääkkeet ja vasta-aineet, informaation antamista tartuntataudeista, henkilön elinympäristön tarkistelua ja siihen kohdituvia toimenpiteitä ja sen tarkoituksena on tartunnan estäminen.
-Tartuntatautien varhaistoteaminen taas tarkoittaa terveystarkastuksia sekä seulontoja joissa todetaan mahdollinen tauti mahdollisimman nopeasti.
Kuka luokitellaan sairastuneeksi?
Tartuntatautiin sairastuneeksi voidaan pitää sellaista henkilöä, jolla havaitaan riittävä määrä taudin oireita tai joka muulla tavoin vaikuttaa tautiin sairastuneelta lääketieteellisin perustein.
Jos henkilö on sairastanut taudin aiemmin ja siitä on jäänyt kehoon jälkiä, niitä ei voida pitää merkkeinä taudin uudesta tartunnasta.
Hallinnosta
Tartuntatautien vastustamistyön hallinto voidaan jakaa kolmeen alueeseen, joista jokainen vastaa oman alueensa suunnittelusta, ohjauksesta ja valvonnasta.
-Sosiaali- ja Terveysministeriö
-Aluehallintavirasto
-sairaanhoitopiirit
Asiantuntijalaitos on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tai sosiaali- ja terveysministeriön kanssa asiantuntijaelin on tartuntatautien neuvottelukunta.
Sairaanhoitopiiri voi myös toimia alueellisena asiantuntijana pyydettäessä. Sairaanhoitopiiri ohjaa käytännön toimia tartuntatauteja vastaan, kuten tautien toteamista, hoitoa ja jäljitystä.
Lähteet: Finlex
Tehneet Jenny & Erika